onsdag 29 december 2010

Death Valley och gamla Vegas

Två timmars biltur från Las Vegas ligger en av USA:s största nationalparker, Death Valley. Parken består, som hörs av namnet av en stor dal. Landskapet på väg dit och även på plats var mycket torrt. I parken lever djur som klarar sig utan stora mängder vatten eftersom det nästan aldrig regnar där.
I början av 1900-talet började man bryta guld i området och snart hade en stad med 8000 invånare bildats. Bl.a. hade man en tågstation eftersom guldet transporterades via järnväg. Ganska snart började gruvan sina och 1920 bodde endast 14 personer kvar. Idag finns vissa ruiner, som bebos av skallerormar kvar. Bl.a. en skola, en bank, en butik och stationen på bilden nedan som under senare tid (oklart när) har tjänstgjort som kasino.
Det var mestadels fasader som stod kvar (av det som överhuvudtaget var kvar).

Death Valley bjöd på mycket vacker och öde natur.

Bl.a. fanns en liten öken.
I öknen såg vi spåren efter några ormar. I närheten av spåren fanns även hålor som antagligen beboddes av ormarna i fråga. Vi undersökte inte saken närmare.

På ett annat ställe kunde vi beskåda berg som var jättefint segmenterade i lager. De hade också slipats till jättefina former.
Detta ställe heter Mosaic canyon.  Här är nog förklaringen till namnet. Massa små stenar som pressat samman.

Så småningom började solen gå ner över dalen och färga bergen vackert.
På väg tillbaka till hotellet passade vi på att besöka gamla delen av Las Vegas. Där hade de massor av blinkande neonljus.
De hade även rest ett tak över gågatan. På taket hade de ljusshow. Detta för att de ville få tillbaka sin forna glans. De lyckades inte riktigt bräcka nya delen av Las Vegas, men det var vackert ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar