söndag 7 november 2010

En amerikansk fotbollsmatch

Nu kommer ni tro att jag blivit sjuk men i alla fall...

Igår var det säsongsavslutning för den amerikanska fotbollsserien. Det var match här i Columbia. Eftersom vi sett en hel del filmer där de går och tittar på en fotbollsmatch och äter popcorn och dricker stora läsk i pausen var vi ju bara tvungna att gå på en match för att se om det var som i filmens värld.

På läktarna gick det in 80.250 personer. Det tycker i alla fall vi är ganska många. Det var nästan fullsatt. På parkeringen utanför var det stor folkfest. Vissa, som inte fått tag på biljetter till matchen, eller snarare inte ville betala för dem, hade tagit med sig parabolantennen och ett elverk på flaket till pickupen. Då kunde de vara med om stämningen och se matchen utan att vara inne på läktaren.

Hemmalaget heter Carolina och kallas för Gamecocks. De spelade mot Arkansas. En lekmannamässig bedömning säger att Arkansas utklassade Carolina. Det kändes som hemmalagssupportrarna inte var nöjda i alla fall för mitt i halvlek gick majoriteten av åskådarna hem. Man spelar fyra kvartar och i sista kvarten var det kanske 10% av åskådarna kvar. Det slutade i alla fall 20-41. Man verkar få 6 poäng för en touchdown och 1 poäng till om man sedan lyckas sparka in bollen i målet. Vi är inte helt på det klara med reglerna men det var i alla fall kul att se matchen och känna stämningen som var på arenan. Det var inte så stor del av matchtiden som spelarna rörde på sig. Innan matchen och under pausen hade de föreställningar av hejaklackar och en orkester på planen. Dessutom hade de fyrverkerier så fort hemmalaget gjorde mål.